Wat zijn wasbare luiers?
Zoals de naam al doet vermoeden, kan je deze luiers uitwassen. Je gooit ze dus niet meteen weg na één keer te gebruiken. Ze zijn gemaakt van stoffen zoals katoen, bamboe, microvezel of een mengeling hiervan. Ze hebben een absorberende binnenlaag uit stof en een waterdichte buitenzijde uit PUL.
Hoe werken wasbare luiers?
Heeft je kind in zijn of haar luier geplast? Dan stop je de luier in een luieremmer – met wasnet of wetbag, tot hij in de wasmachine gaat.
Maar wat met een grote boodschap? Vanaf je kindje vaste voeding krijgt, kan je inlegvellen gebruiken. Deze vangen vaste stoelgang op. Je kan ze samen met de stoelgang weggooien en de herbruikbare luier kan je gewoon uitwassen.
Voordelen van wasbare luiers
Milieuvriendelijk
Wasbare luiers zijn milieuvriendelijker, je hebt geen bergen afval zoals bij wegwerpluiers.
Goedkoper
Op lange termijn zijn wasbare luiers goedkoper dan wegwerpluiers.
Beter voor de huid
Doordat ze bestaan uit ademende materialen loopt je baby minder risico om luieruitslag te krijgen.
Jane Stessens
Trouwe klant
“Super leuke winkel en zoveel mooie kleren. En de wasbare luiers zijn ook een aanrader. Ik kom er minstens 1 keer per maand omdat het zo gezellig en leuk is om er te shoppen.”
Megan Venter
Gebruikt wasbare luiers
“Via instagram om hulp/raad gevraagd mbt gebruik van 2 delig systeem van wasbare luiers. Zeeer behulpzaam en erg fijne tips gekregen. Meteen nog waszakken besteld en een zwemluiertje 😀 bestel zeker nog eens opnieuw!”
De kost van wasbare luiers
Wanneer je een volledige set wasbare luiers koopt, betaal je meteen zo’n 500 tot 700 euro naargelang het type en/of merk. Dat lijkt veel, maar het is een investering. Je kan ze gebruiken vanaf de geboorte tot het moment dat je kind zindelijk is. Wegwerpluiers kosten per stuk minder, maar je hebt er meer van nodig, waardoor je uiteindelijk veel meer betaalt.
De naam “wasbare luier” geeft al mee dat ze na elk gebruik gewassen moeten worden. Dat is een belangrijke routine waarmee ik je graag help.
Je vindt de belangrijkste info over luiers wassen bij de veelgestelde vragen.
Soorten wasbare luiers
Ééndelige luiers
Hierbij zit de absorberende kern vast aan de waterdichte buitenzijde.
All-in-One luiers (AIO): Hier zit de absorberende laag vast aan een waterdicht broekje, waardoor ze erg lijken op wegwerpluiers.
Pocketluiers: In het waterdichte broekje is langs de binnenkant een opening voorzien. Hierin plaats je een absorberend stukje stof, zoals fleece, bamboe of katoen.
- Ze zijn eenvoudig aan te doen en lijken in gebruik wat op een wegwerpluier
- AIO’s zijn direct klaar voor gebruik
- Ze zijn gevoeliger voor lekjes
- Ze zijn niet geschikt voor de nacht
- De droogtijd is langer, bij pocketluiers is die wat korter
- Als de buitenzijde versleten is moet je de volledige luier vervangen
Tweedelige luiers
Hierbij kan de absorberende kern los van de waterdichte buitenzijde. Onderstaande soorten worden dus altijd gecombineerd met een overbroekje.
Snap-in-One luiers (SIO): Dit type lijkt sterk op de All-in-One luier. Het grote verschil is dat de absorberende kern niet vastzit aan de buitenste waterdichte laag, maar wordt vastgemaakt door drukknopen.
Vouwluiers: Deze exemplaren zijn ook gekend als hydrofiel of tetradoek. Je moet ze zelf vouwen rond de billen van je kindje. Alles wordt op z’n plaats gehouden door een snappi, een luierklemmetje dat een modern alternatief is voor een veiligheidsspeld.
Voorgevormde luiers: Dit is een absorberend stuk stof dat al gevormd is als een luier. Je kan hem sluiten met drukknoopjes of klittenband.
- De absorptie van de luier kan goed opgehoogd worden met boosters, de voorgevormde luier absorbeert op zichzelf al het meeste
- De voorgevormde luier is geschikt voor de nacht
- Bij slijtage van het overbroekje zijn de absorberende stukken nog perfect bruikbaar
- Vraagt wat meer voorbereiding alvorens ze gedragen kunnen worden
- De droogtijd is langer
- Het absorberende deel van de luier mag in de droogkast (hoewel wij drogen aan de lucht verkiezen)
Hoeveel schaf ik er aan en wat heb ik nog nodig?
Luiers
Overbroekjes (indien tweedelige luiers)
Inlegvellen
Boosters voor extra absorptie
Wasbare billendoekjes
Luieremmer
Eerst eens proberen?
Wil je graag eerst eens testen of het iets voor jou is? Of verwachten jullie een heel kleine baby en wil je daar geen extra investering voor doen? Dan kan je ook een pakket luiers huren bij ons.
Veelgestelde vragen
Wat bepaalt de absorberende kracht van een wasbare luier?
- Het materiaal: Elke materiaalsoort heeft een andere absorptiekracht en een andere droogtijd. Hoe groter de absorptiekracht (hoeveelheid water dat deze kan vasthouden) hoe langer de droogtijd meestal is. Zo absorbeert katoen meer dan polyester, en bamboe meer dan katoen. De droogtijd van bamboe is dan ook de langste en die van polyester is het kortst. Maar de snelheid waarmee het vocht opgenomen is is ook verschillend. Polyester neemt snel water op (denk maar aan een poetsdoek) dan katoen en bamboe, maar houdt het niet goed vast. Bamboe absorbeert trager dan polyester en katoen, maar houdt het water veel beter vast. Een combinatie van materialen is daardoor vaak ideaal.
- De dikte van de stof: hoe meer lagen stof er gebruikt worden, hoe meer water deze zal kunnen vasthouden. Daarom voegen we ook boosters toe voor dutjes of nachten om de absorptie te verhogen.
- De pasvorm: een luier die volledig rond de billen zit zoals een voorgevormde luier, geeft veel minder kans op lekkage.
Moet je een wasbare luier uitspoelen voor je ze wast?
Nee! Als je kindje nog geen vaste voeding krijgt, dan is een voorwas voldoende om de vloeibare ontlasting weg te spoelen. Krijgt hij of zij wel vaste voeding, dan kan je best inlegvellen gebruiken. Die kan je samen met de ontlasting weggooien. Inlegvellen waar enkel op geplast is, kan je uitwassen en enkele keren opnieuw gebruiken.
Wat doe je met wasbare luiers op een daguitstap?
Je kan je wasbare luiers natuurlijk niet achterlaten in een openbaar toilet. Je stopt ze daarom na gebruik in een wetbag. Dat is een waterdichte zak die kan ademen, maar toch geen vieze luchtjes doorlaat. Je hebt deze wetbags in verschillende maten en kiest dus best een afmeting naargelang hoeveel luiers je denkt te moeten verschonen. De maten van deze wetbags staan telkens vermeld op de website.
Kun je 's nachts wasbare luiers gebruiken?
Jazeker! Al zal je kindje bij het ouder worden meer gaan plassen en langere stukken slapen zonder dat ie verschoond hoeft te worden. Met een voorgevormde luier kom je al ver, zeker als je werkt met boosters om de absorptie te verhogen bij oudere kindjes. Merk je dat dit niet voldoende absorptie geeft, dan kan je overschakelen op een nachtluier. Dit is een voorgevormde luier die nog meer absorbeert dan een gewone voorgevormde luier. Deze zijn meestal dikker en hebben een dikkere of langere booster om de absorptie nog wat te verhogen.
Hoe was je wasbare luiers?
Je wast de luier best voor je hem de allereerste keer gebruikt. Zo is de stof niet alleen properder, maar zal hij ook beter absorberen. Het is voldoende om de luier één keer te wassen. Sommige websites adviseren om drie keer te wassen of de luier eerst 24 uur te laten weken, maar dat hoeft niet. Wanneer je toch bang bent dat hij gaat lekken, verschoon je hem de eerste keren wat sneller. Na elk gebruik was je je luiers telkens met een losse voorwas (bijvoorbeeld 30 minuten spoelen en centrifugeren) en een losse hoofdwas (een volledig katoenprogramma op 60 graden). Je wast best niet op eco-stand, omdat je dan te weinig water gebruikt. Kies altijd voor een kleurwasmiddel. Wasmiddel voor witte was bevat bleekmiddelen en dat is niet goed voor je luier, maar ook niet voor de huid van je kindje. Gebruik ook geen wasverzachter of azijn, want die kunnen je luiers beschadigen Het gebruik van soda of andere vlekverwijderaars raad ik af. Wanneer je vlekken hebt, raad ik je aan om de luiers gewoon nat in de zon te hangen. Hierdoor verbleken de vlekken en verdwijnen ze uiteindelijk.
Hoe droog je wasbare luiers?
Wasbare luiers droog je in de lucht. De meeste exemplaren mogen niet in de droogkast, behalve voorgevormde luiers. Alleen zullen ze door de droogkast sneller verslijten. Luiers op het droogrek hang je best over 2 of 3 draadjes heen, zo blijft de rek in de elastieken zeker goed. Schijnt de zon? Zet ze dan zeker buiten. Het zonnetje heeft een antibacteriële functie én verwijdert vlekken. Overbroekjes mogen niet in de zon, want dan zijn ze niet meer waterdicht.
Welke sluiting neem ik dan best?
De sluitingen met drukknopen of velcro? Het voordeel van velcro is dat je deze kan sluiten op elke millimeter. Bij drukknopen ben je afhankelijk van hun positie. Velcro is dan weer gevoeliger voor slijtage en moet je op geregelde basis ontpluizen om te zorgen dat deze goed blijft kleven.
Kun je met een wasbare luier gaan zwemmen?
Dat raad ik af. Het waterdichte buitenlaag kan niet goed tegen chloor en zou hierdoor kunnen gaan lekken. De absorberende kracht van de wasbare luier gaat in een zwembad ook niet veel kunnen betekenen. Deze zal namelijk ook het water van het zwembad mee opnemen en enorm zwaar worden aan de billen van je kleintje. We hebben wel wasbare zwemluiers in ons assortiment.